De semi-opera van Purcell uitgevoerd in de Ruïne van Brederode

  • 22 juni 2014
  • Ruïne van Brederode


In november 2013 voerde het jubilerende Weiland Ensemble met groot succes de semi opera King Arthur van Henry Purcell uit. De twee voorstellingen waren zo snel uitverkocht, dat wij een flink aantal mensen die de voorstelling graag hadden willen bijwonen, hebben moeten teleurstellen.
Voor hen die het concert destijds hebben moeten missen, maar natuurlijk ook voor iedereen die de avonturen van Koning Arthur en zijn ridders (nog) een keer wilden meemaken, voerde het Weiland Ensemble, onder leiding van dirigent Annelies Smit, op zondagavond 22 juni de semi-opera ‘King Arthur’ van Henry Purcell nogmaals uit. Dit keer op een werkelijk unieke en bijzonder toepasselijke buitenlocatie, namelijk de ruïne van Brederode! Ook voor deze bijzondere uitvoering is samengewerkt met de jonge solisten van ‘De stem van Haarlem’ Het concert werd muzikaal begeleid door diverse musici, waaronder Gerrie Meijers (orgel) en solisten van 'De Stem van Haarlem'.
Henry Purcell (1659-1695) is de meest befaamde Engelse componist van barokmuziek. Hij schreef o.a. kerkmuziek en (semi-) opera’s, waaronder Dido and Aeneas, Queen Mary en King Arthur. De tekst van King Arthur is van dichter John Dryden. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in juni 1691 te Londen. Op muzikaal gebied behoort King Arthur tot Purcells memorabelste werken: aria’s Fairest Isle en How blest are shepherds zijn zeer bekend geworden. King Arthur is door de eeuwen heen regelmatig heropgevoerd: het werk is nooit in de vergetelheid geraakt.

Het verhaal van King Arthur, niet te verwarren met de klassieke legende van de ridders van de ronde tafel, gaat over een oorlogsstrijd tussen Britten en Saksen, met als inzet een vrouw: Emmeline, de blinde verloofde van Arthur. Het Weiland Ensemble bezingt de vele avonturen die King Arthur en zijn ridders tijdens hun zoektocht naar Emmeline beleven. Een bloedige strijd met de Saksen, betoverde wouden, lokkende geesten, verleidelijke sirenen, dansende herders en uiteindelijk de glorie en victorie van Brittannië: het komt allemaal voorbij in deze levendige semi-opera.