Dirigent Annelies Smit

Annelies Smit studeerde aan het Utrechts Conservatorium koor en orkestdirectie bij Krijn Koetsveld, Melvin Margolis, David Porcelijn en Jurjen Hempel. In 1995 studeerde ze af met de Psalmensymfonie voor koor en orkest van Stravinsky. Voor dit concert heeft zij meer dan 100 musici bijeen gebracht. Ze kreeg voor dit examen een 9.

Ze volgde twee masterclasses bij het Randstedelijk Begeleidings Orkest o.l.v. Lucas Vis en Ernst van Tiel, waarbij ze werd uitgekozen om op de slotconcerten te dirigeren.

Sinds 2004 studeerde zij orkestdirectie bij de legendarische Jorma Panula, professor aan de Sibelius Academie te Helsinki en aan de Royal Academie in Stockholm. Ze volgde diverse masterclasses bij deze befaamde dirigentenpedagoog. Deze Maestro heeft diverse grote dirigenten opgeleid. Hierdoor kwam ze in contact met buitenlandse orkesten, en werd een professionele carriere mogelijk.

Annelies Smit heeft werkervaring met diverse amateurorkesten en koren waaronder Het Haarlems Amateur Symfonieorkest, waarmee ze o.a. de opera “Die Zauberflöte” uitvoerde, Het Bloemendaals jeugdorkest, een zeer groot symfonie orkest voor kinderen die al enige jaren les hebben, Camerata Bloemendaal, Het Amsterdams Jeugdorkest en het Oratorium Koor Kennemerland, dat in 2008 de Messiah in de Philharmonie opvoerde. Naast haar werkzaamheden als dirigent wordt Annelies Smit herhaaldelijk gevraagd om bij festivals, zoals het Heritage Festival, te jureren. Bij dit festival organiseerde zij een grote finale; alle 300 deelnemers speelden en zongen mee onder haar leiding. Het organiseren van concerten op aparte locaties is een andere kwaliteit van Annelies: er zijn altijd plekken waar nooit concerten gegeven worden. Het vraagt wat organisatie, maar meestal lukt het haar om op ludieke plaatsen te kunnen spelen.

Bij concerten benadert Annelies altijd zelf de solisten, enthousiasmeert mensen om mee te doen, en regelt zo veel extra musici voor haar projecten.

Annelies Smit

Annelies Smit